Persoonlijk verhaal Anneke

Pasfoto AnnekeIk ben op 27 december 1978 in Zuid-Afrika geboren. Mijn vader werkte daar als arts in het 'Siloam hospital' in Venda, dat toen een thuisland was. Mijn moeder was betrokken bij het oprichten van een school voor blank en zwart. Zelf heb ik ook nog anderhalf jaar op die school gezeten. Ik ervaar het als verrijkend dat ik de eerste jaren van mijn leven in Afrika ben opgegroeid.

Toen ik bijna negen jaar was kwamen we als gezin terug naar Nederland. Al vanaf de basisschool wilde ik ook graag dokter worden om in andere landen te kunnen werken. Deze kinderdroom is steeds volwassener geworden. In 1997 ben ik ingeloot voor geneeskunde in Groningen. Met veel plezier en interesse heb ik deze studie gedaan. Toen ik Martijn leerde kennen zijn we samen ons verder gaan orienteren op werken in de tropen. In 2001 heb ik met een paar vrienden een onderzoeksstage in Kaapstad gedaan. Martijn is toen ook voor het eerst in Afrika geweest toen hij mij kwam opzoeken.

In 2001 zijn we getrouwd en zijn we in Delft gaan wonen. Ik kon mijn co-schappen in Rotterdam doen. Voor mijn oudste co-schap in 2004 zijn we samen 4 maanden naar Malawi gegaan om te onderzoeken of dit bij ons zou passen. Het werken als tropenarts is erg veelzijding en niet altijd gemakkelijk. Toch vond ik het wel mooi werk omdat ik het gevoel had dat het werk betekenisvol was. Ik voelde me bewogen met de vrouwen op mijn afdeling. Ik besloot om de opleiding tot tropenarts te gaan doen en werd hiervoor aangenomen in 't Lange Land ziekenhuis in Zoetermeer. Deze opleiding omvat:

  • 1 jaar gynaecologie
  • 1 jaar chirurgie
  • 1 semester studeren aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen (de kernmodule van de Master of International Health)

In juni 2007 kreeg ik mijn diploma als tropenarts.

Vervolgens werkte ik nog een half jaar op de afdeling kindergeneeskunde in het ziekenhuis in Zoetermeer.